1/4 dva dny namočené luštěniny, které oloupeme
1/4 různá zelenina - ředkev, červená řepa, celer, kedlubna, mrkev…
1/4 cibule
1/4 loupané ořechy - mandle, kešu…
čili, kmín, kari, sůl

Vše společně rozmixujeme, naplníme sklenice do 2/3 a necháme 2 dny zkvasit
na teplém tmavém místě. Občas promícháme, pak zalijeme olivovým olejem a uložíme
do chladničky. Lze používat jako pomazánku na pečivo nebo k čerstvé zelenině, vydrží
v lednici 14 dní.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"446","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"632","style":"width: 294px; height: 196px;","typeof":"foaf:Image","width":"950"}}]]
 

Ječný šumajzl

200g červených fazolí
100g ječných krup
5 lžic olivového oleje
1 cibule
mořská sůl
pepř, česnek
100g strouhaného sýra ( nejlíp typu parmezán)
Přes noc si namočíme fazole, druhý den je uvaříme do měkka. V druhém hrnci si uvaříme
kroupy (asi 30 minut, také do měkka). Fazole a kroupy smícháme dohromady, osolíme,
opepříme. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme směs fazolí a krup,
zamícháme, necháme prohřát a podáváme posypané sýrem. Také můžeme zapéct.
Směs můžeme vylepšit přidáním hub nebo zeleniny.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"451","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"950","style":"width: 294px; height: 294px;","typeof":"foaf:Image","width":"950"}}]]
 

Khičrí

Tento recept je fantastickým jídlem na “odstresování.” Díky kombinaci různého koření
a zejména fazolek mungo pomáhá stres odstranit v relativně krátké době tím, že posílí
nervový a žlázový systém, čistí krev, posiluje imunitu atd. Toto jídlo je také vhodné jako
zvláštní dieta - pro lepší výsledek můžete dva nebo tři dny jíst pouze khičrí a uvidíte, co
to s Vámi udělá. Kromě všech hojivých účinků také výborně chutná.

½ šálku rýže basmati
½ čočky nebo fazolek mungo
6 šálků vody
2 lžíce zázvoru, oloupaného a nasekaného nadrobno
3 stroužky česneku, nasekaného
¼ šálku cibule, nasekané
½ čajové lžičky semínka koriandru v prášku (může být i méně)
½ čajové lžičky kurkumy
1/8 čajové lžičky fenyklu
1/8 čajové lžičky kmínu
1 šálek různých druhů zeleniny nakrájené na kousky
1 lžíce másla ghee
sůl na ochucení
Rýži, čočku nebo předem namočené mungo vložíme do polévkového hrnce, přidáme vodu
a koření. Přiveďeme do varu. Vaříme zakryté na střední teplotě. Po 30 minutách přidáme
zeleninu. Až bude směs měkká a rozpadající se, přidáme ghee a můžeme podávat.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"456","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"632","style":"width: 292px; height: 194px;","typeof":"foaf:Image","width":"950"}}]]
 

Pohanka s nivou a ořechy

120 g pohanky
80 g Nivy
špetka soli
1 cibule
lžíce olivového oleje
hrst jader vlašských ořechů
Pohanku propláchneme, lehce posolíme, zalijeme vroucí vodou a uvaříme podle návodu.
Ořechy posekáme v mixéru a nivu nastrouháme. Cibuli nakrájíme na malé kousky
a osmahneme na oleji, můžeme přidat i libovolnou zeleninu ( například papriku). Uvařenou
pohanku scedíme a smícháme s osmaženou cibulkou, nivou a ořechy, ještě chvíli postavíme
na zdroj tepla, aby se niva rozpustila a podáváme. Do receptu můžeme přidat i trochu
smetany (špaldové, rýžové), zdobit můžeme čerstvými bylinkami.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"461","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"632","style":"width: 285px; height: 190px;","typeof":"foaf:Image","width":"950"}}]]
 
                                                                                         Magdaléna Krotilová